Aclima Woolnet Review

Laten we van in het begin eerlijk zijn: Deze review gaat over het lelijkste kledingsstuk dat je waarschijnlijk in een buitensportwinkel zal kunnen vinden. Maar we merken wel dat we het telkens weer aantrekken. Keer op keer. Trip na trip. Want die Woolnet werkt gewoon keigoed.

Hoe begin je hieraan. Een woolnet is een baselayer gemaakt uit… een netje. Jawel. Een netje dat je op je blote huid draagt en waarin je ook liefst niet hebt dat je vrienden je zien. Termen als SM-pakje, en right-said-fred-hemdje krijg je er gratis bij. Je mag je er ook aan verwachten dat je in deze shirt het mikpunt van spot wordt voor de eerste kilometers.

Op zich is het nochtans echt een heel goed idee, zo’n netje. Er zijn veel minder contactpunten met je huid want de baselayer zit vol gaatjes. En in die gaatjes wordt lucht gevangen. Met andere woorden: Je hebt een laagje lucht tegen je vel zitten dat lekker kan opwarmen met je lichaamswarmte en eigenlijk niet nat kan worden. Natte kledij die je er eventueel boven draagt, wordt altijd een millimeter van je huid weggehouden en ondertussen kan jij genieten van die warme lucht. En als je het even te warm hebt zet je een ventilatierits open en je krijgt de frisse buitenlucht meteen recht op je blote velletje. Ventilatie-efficiëntie maal tien!

dsc_0170jpg

Door die lucht kan zweet ook heel makkelijk verdampen en het deel dat niet verdampt wordt mooi door de merinowol opgezogen en naar de volgende laag getransporteerd. Aclima claimt zelfs dat de weefstructuur van de mesh zodanig is dat transport van vocht gemaximaliseerd wordt. Wij zien in elk geval dat er zelfs in de ‘draadjes’ waar de mesh van gemaakt is nog erg veel lucht zit. Je draagt écht een laag lucht.

Zoals we al schreven, hebben wij een Woolnet ter beschikking. Een met wol dus. (om precies te zijn: 91% merinowol, 7% polyamide voor de stevigheid en 2% elasthaan om de shirt in vorm te houden). Het gebruik van wol is een doorontwikkeling van de originele, synthetische mesh zoals die voor het Noorse leger is ontwikkeld ergens in de jaren stillekes. Het weefsel is identiek, maar de synthetische variant zou theoretisch gezien iets minder warmte geven en zou sneller een geurtje krijgen. Wol heeft tenslotte een natuurlijke antibacteriële werking. Omdat hij er echt niet uit ziet, durfden we het niet aan om de baselayer een maand aan een stuk te dragen, maar gelukkig zijn er al meer dan genoeg tests geweest die bewijzen dat Merino niet begint te ruiken. In the end hebben wij de onze ook nog maar amper in de wasmachine gestoken, want hij rook na elke trip altijd even fris. Sjah, ’t is maar lucht weet je wel.

Op de zijkanten, manchetten, schouders en in de kraag heeft Aclima stukken ‘dichte’ merinostof gebruikt. Deze zouden deels moeten dienen om de mesh mooi in vorm te houden, maar laten we heel eerlijk zijn: dit zijn ook de plaatsen die het meest gezien kunnen worden van een baselayer, en dus wordt er gewoon voor gezorgd dat het niet te veel opvalt dat je eigenlijk een netje draagt. Joepie! Bij het vrouwenmodel zijn ze zelfs zo vriendelijk geweest om een stuk gewone merino voor de borsten te plaatsen. Die Noren zijn hardcore, maar ze hebben wel nog een heel klein beetje zelfrespect. Bij de tegenhanger (en originele uitvinder) van mesh baselayers, Brynje, gaat men recht voor de raap voor 100% mesh. Geen gezever met dichte stukken want die werken niet zo goed.

2014-07-07-170111
Woolnet, in een Noors treinstation, met een johnny-kettingkje. Kwestie van all the way te gaan.

Heel gek. Als je dit shirt aantrekt voelt het eigenlijk niet eens zo comfortabel. De mesh is een beetje stug en ook de naden zijn aan de stijve kant en willen niet helemaal mee. Het voelt ook raar om een zogezegd warme baselayer aan te trekken maar amper een verschil te voelen met gewoon in je blootje te staan. Een Woolnet moet je dan ook altijd ergens onder dragen. Bijvoorbeeld onder een softshell. Mijn standaarduitrusting in de winter in IJsland.

Sjongejongejonge, zodra je actief bent, verdwijnt dat ongemakkelijke als sneeuw voor de zon en krijg je zuiver comfort in de plek. Bijvoorbeeld: Een dag mountainbiken in de zomer in Noorwegen. Vier seizoenen op één dag. We vertrokken in Finse op 1222 meter in de mist, ijskoud en een gure, natte wind. Boven de woolnet een gewone stretch woven softshell. Perfect warm genoeg. Terwijl we de Rallarveien afdalen begint het pijpenstelen te regenen en de softshell is binnen de kortste keren doorweekt. Maar het is lekker droog en warm in de Woolnet. Uiteindelijk toch de softshell vervangen door een hardshell terwijl we verder naar beneden fietsen. Het wordt warmer en ik zweet me eigenlijk te pletter onder die hardshell. Maar ik blijf gewoon droog. Tegen het einde van de dag breekt de zon door en hebben we een lekkere gevoelstemperatuur van 20 graden. Even alle schroom overboord en gewoon met de woolnet als enige laag de laatste klim gefietst. Ook heerlijk, het lijkt bijna alsof je in je blote bovenlijf aan het fietsen bent!

Of een mooie dag in de IJslandse winter: een paar graden boven nul, zonlicht, veel snijdende wind: Woolnet en een gevoerde windstopper softshell. Perfect. Laddertjes doen in Chamonix: Woolnet en zomersoftshell. Heerlijk. Winterprik in de Hoge Venen: woolnet en gevoerde windstopper softshell. Die ventilatie! Dat heerlijk droog blijven zelfs als al je kleren doorweekt zijn! Bij een alpiene beklimming kan een woolnet zich helemaal bewijzen. In het hooggebergte durft het in de zon al eens heel erg warm zijn, maar zodra je in de schaduw komt, is het des te kouder. Wat houdt je dan comfortabel? 3 keer raden… jip, een netje. In de zon zet je wat ritsjes open en je ventileert (bijna) op je blote huid, in de schaduw alle ritsjes toe en de baselayer houdt een dikke laag lucht voor je vast.

s_u113wn1m

Toegegeven, je moet tegen een paar schunnige mopjes kunnen. Maar omdat hij hier ligt en we weten hoe hij presteert, blijven we de Woolnet verrassend vaak dragen. Bij het voorbereiden van een trip word ik elke keer opnieuw aangetrokken door de Woolnet als we er de weerscondities op nakijken. De shirt houdt je heerlijk droog en warm. Je voelt hem niet zitten maar er is toch altijd die heerlijke laag lucht rond je lichaam. Dit ding werkt gewoon steengoed. Gamechanger. Het aandeel lucht in de baselayer is zo groot dat je je eigenlijk écht niet meer nat kunt voelen in een woolnet. We durven nog niet goed, maar misschien doen we binnenkort toch eens sexy en schaffen we ons ook de long johns in dit materiaal aan. Rawtsch!

http://www.aclima.no/products/woolnet/men/woolnet-shirt-crewneck

Adviesprijs: €85


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s