Op zoek naar een damesrugzak

Ik hou enorm van rugzakken. Vergelijk het met sommige vrouwen en handtassen als je wil, maar ik heb in elk geval voor alle mogelijke situaties wel een rugzak liggen. Guilty pleasure. Mijn lief wilde ook eens investeren in een rugzak. Woehoe! Een makkie, dacht ik, maar dat werd best nog een interessante zoektocht! De markt is voor mannen zeer verzadigd, en hoewel het aanbod voor dames de laatste jaren sterk is uitgebreid, blijft het keuzeaanbod toch redelijk oppervlakkig. Na enkele standaardkeuzes kwamen we al snel uit bij modellen die enkel in unisex (lees: mannen-) maten worden gemaakt, niet ideaal voor dames dus. En uiteraard een hele resem alpiene rugzakken omdat deze categorie nog steeds de grootste legacy heeft in lichtgewicht, duurzame en comfortabele rugzakken.

Wie zich verwacht aan diepgaande reviews mag nu alvast stoppen met lezen. Omdat ik het zelf gewoon interessant vond, heb ik van deze post een oplijsting gemaakt met rugzakken die voldoen aan de eisen van mijn vriendin (en die van mij…), en met een aantal van mijn eigen bedenkingen erbij. Hopelijk dan toch een beetje inspiratie voor vrouwen op zoek naar een veelzijdige rugzak!

De zoektocht vond vooral online plaats, gezien we in de winkels eigenlijk alleen maar de “logische standaardkeuzes” konden vinden. Daar is niets mis mee, maar ik zou geen gearjunkie zijn als ik deze keuzes allemaal wat saai vind 😉

In mijn zoektocht deelde ik de lijst alvast op in logische standaardkeuzes (rugzakken die volledig aan de vereisten voldoen en die makkelijk te vinden zijn, maar die ook voor de rest niet bijzonder zijn), rationele favorietjes (zeker een goede keus, hier en daar wat compromissen, maar wel rugzakken die echt tof zijn), en minder rationele favorietjes (de rugzakken in deze categorie zijn eigenlijk alleen maar tof).

Vereisten:

  • Zo lichtgewicht mogelijk
  • duurzaamheid, want heel wat lichtgewicht materiaal heeft toch durability issues
  • draagcomfort voor dames
  • faire prijs
  • looks (Sjah, ikzelf hou van stoere dingen, dames zijn natuurlijk wel wat gesofisticeerder)
  • Allround volume, van daytrips tot trekkings van max 5 dagen: met 35-40L zou dat moeten lukken.

Logische standaardkeuzes

Lowe Alpine Airzone Pro 33:40 ND (±€120)

https://lowealpine.com/uk/airzone-pro-nd-33-40-4 

Sjah, een wandelrugzak met allemaal wandelspecifieke details. Qua design valt er weinig of niets op aan te merken. De rugzak is sterk, heeft een fijn draagsysteem en de nodige zakjes en bevestigingsriempjes. De grote zijwaartse rits is wel mooi, maar ik heb mijn twijfels over hoe lang die gaat blijven leven. tenslotte komt hier toch veel druk op te zitten. Een pas-sessie in de winkel leerde ons dat de schouderriemen nogal dicht bij elkaar zitten. Vrouwelijke schouders zijn ook wel wat smaller dan die van mannen, maar voor mijn vriendin was het toch iets té smal op de schouders. Het rugpand korter afstellen kan dit eventueel wel verhelpen.

lowe-alpine-backpacks-lowe-alpine-airzone-pro-nd-33-40-backpack-bluebird-acid

Osprey tempest 30 of Tempest 40 (±€100-150)

http://www.ospreyeurope.com/nl_en/hiking/tempest-series/tempest-40-17

Hele fijne lichtgewicht klassiekers. Op de bovenzijde van de rugzak zou een extra compressieriem wel welkom zijn. In 2017 werd het rugpand compleet geredesigned en dat ziet er bijzonder comfortabel uit.
naadc60024_4040_01_nl

Osprey Kyte 36 (±€150)

http://www.ospreyeurope.com/nl_en/hiking/kyte-series/kyte-36-a

Op alle gebied een stapje sterker en zwaarder dan de Talon reeks, waardoor de rugzak wel wat meer misbruik de baas kan. Qua looks zijn kyte rugzakken nogal brede dingen, wat erg versterkt wordt doordat de onderste compressieriem zeer laag zit. Maar bon, goed gerief is het zeker wel. Zelf zou ik een in de hoogte verstelbaar topvak heel erg appreciëren in deze rugzakken. Mijn lief houdt iets meer van slankere rugzakken.

rsz_kyte36_side_oceanblue

Osprey Sirrus 36 (±€160)

http://www.ospreyeurope.com/nl_en/hiking/sirrus-series/sirrus-36-17

Osprey toont zich als een pionier-merk en staat daarom ook met 3 modellen in de logische standaardkeuze-lijst. In deze categorie is de Sirrus 36 alvast mijn persoonlijke favoriet. van alle rugzakken met een netje op de rug is de afwerking van  het rugpand bij de Sirrus by far de beste. Verder een eenvoudig design waar niets fout over gezegd kan worden. Qua looks waren er nog een paar mensen meteen verliefd.

rsz_sirrus_36_s17_side_summit_blue

Deuter act lite 35+10 (±€150)  

http://www.deuter.com/DE/en/trekking/act-lite-35-plus-10-sl-3340015.html 

Voor een lichtgewicht trekkingrugzak te zijn, weegt deze eigenlijk veel. Ook het design lijkt wat gedateerd, maar op zich krijg je wel zonder boe of ba alles wat je van een trekking rugzak zou verwachten, en het is juist daar waar deze Deuter excelleert.

686xauto-7519-actlite35plus10sl-3217-15

Zeer rationele favorietjes

Exped Lightning 45 womens (±€180)

http://www.exped.com/netherlands-belgium/en/product-category/backpacks/lightning-45-womens-terracotta

De Lightning 45 is eigenlijk iets te groot voor wat nodig is maar kan zeer goed gecomprimeerd worden. De rugzak mist een beetje een apart compartiment zoals je dat in een topvak wel krijgt. Er is een klein zakje dat die functie wel opneemt maar dat is toch niet hetzelfde. De rugzak excelleert vooral in z’n capaciteiten om veel gewicht te dragen, en zelf zeer lichtgewicht te blijven. Oh, qua looks ook de favoriet van het lief!

14_lightning-45_terracotta1_1

Montane Yarara 32 (±€100)

https://www.montane.co.uk/womens-c15/equipment-c32/packs-c39/yarara-32-p206

Deze is dan weer een tikje te klein en kan eigenlijk niet zo veel gewicht dragen voor z’n constructie. Heel knap zijn wel de ruimschoots aanwezige organisatie-specs, maar toch clean design, sterke stoffen en licht gewicht.

yarara-32-p206-839_medium

Mytrailco Backpack Light 50  (±€150)

http://mytrailco.com/products/backpack-light-50l

De opvolger van Golite’s Jam 50. Een super veelzijdige, ultralichtgewicht en heel sterke rugzak, maar kan absoluut niet veel gewicht dragen en moet verstandig gepakt worden.

rsz_golite-jam2

Crux AX 40 (±€160)

http://crux.uk.com/product/ax40

Sterke rugzak, van een zeer dedicated merk uit UK. Crux maakt eigenlijk uitsluitend alpinismemateriaal, maar de AX40 lijkt toch wel de trekkers ook te bekoren. De zijzakjes zouden best wat groter mogen zijn en het rugpand moet je geluk mee hebben. Er worden geen langere/kortere/damesspecifieke versies gemaakt.

crux-ax40-2-145-p

Osprey Exos 38 (±€140)

http://www.ospreyeurope.com/nl_en/exos-38

Geweldig rugzakje, dat heel weinig weegt maar toch enorm veel funcionaliteit biedt. Heel goed draagcomfort voor mannen, maar er is geen damesspecifiek model. Ook kampt de Exos wel wat met durability issues.

exos38_side_pacificblue

Favorietjes die iets minder verstandig zijn

Osprey Mutant 38 (±130)

http://www.ospreyeurope.com/nl_en/mutant-38-14

Die alpiene rugzakken zien er toch altijd cool uit. Het model is unisex, en eigenlijk zijn er amper extra zakjes aan de rugzak, wat soms toch welkom is (bv zijzakken voor een waterfles). Het draagcomfort op de heupgordel is iets minder comfortabel dan sommige andere modellen, maar kan er zeker nog mee door.

mutant-38_black_web_3

Deuter Rise pro 32+ sl (±€190)

http://www.deuter.com/DE/en/winter/rise-pro-32plus-sl-3301216.html

De Rise Pro bouwt een mooie brug tussen een skitouring rugzak en een trekking backpack. Het Rugpand (deuter Act Alpine) bevalt ons na enkele tests heel erg op de rug (mijn eigen Deuter Guide met dit rugpand is zowat mijn favoriete rugzak), en de rest van het design heeft nog voldoende compressieriemen en extra zakjes voor materiaal te organiseren, wat deze winter/alpiene rugzak wel erg allround maakt. Valt breed uit, maar is vooral te duur. een Deuter act lite zou voor ons hetzelfde doen en is beter geprijsd.

686xauto-7600-risepro32plussl-3339-16

Deuter Guide Tour 35+ sl (± €220)

http://www.deuter.com/CA/ce/mountain-climbing/guide-tour-35plus-sl-33644-1778.html

Eigenlijk is deze rugzak gewoon beestig cool. Zeer sterk, slank profiel, goed rugpand en extra compressieriemen zijn aanwezig, maar zijzakjes ontbreken toch wel om de rugzak voor trekkings te gaan gebruiken. Bovendien is hij zwaar, zeer duur en moeilijk te vinden in België (misschien wel om bovenstaande redenen?).

5033514-trq34

Pieps Alpinist pro (±€120)

http://www.pieps.com/en/product/pieps-alpinist-pro

De enige reden waarom deze rugzak er tussen staat is omdat er in het groot “pieps” op staat. Looks, remember.Verder zit het volume juist, maar het is een mannenmodel (as always) en is ultra-alpine ingedeeld, waardoor de rugzak eigenlijk niet tot z’n recht zou komen bij gewone trekkings.

alpinist-pro_ye

Helsport Lifjell 35 (±€180)

http://www.helsport.no/lifjell-35-45l

Hele knappe rugzak met toffe features. Het rugpand kan zowel mét een netje (ventilatie!) als zonder gedragen worden, en het topvak kan ook voor de borst gedragen worden. Helaas alweer een unisex design en behoorlijk zwaargewicht.

lifjell_1_1

Nigor Zero G (±€200)

http://www.nigor.eu/backpacks/zerog-m.html

Dit model is overduidelijk gebaseerd op de goeie ouwe Golite jam 50. Als je gaat vergelijken kan deze wel meer gewicht dragen en is de zero-g iets klassieker van bouw, met een toplid en een eenvoudig aluminium frame. Alleen is de Zero-G erg duur in z’n categorie, waardoor de concurrentie het gras wel onder de voeten van deze Nigor wegmaait.

1430595015-20355900

Klattermusen Arvaker 40l (±€340)

https://www.klattermusen.com/packs-and-gear/arvaker-backpack-40l

Ubergeil, uberduur, uberzwaargewicht. Mannenmodel (zogezegd unisex)

klattermusen-arvaker-40

Salewa Peuterey/Miage (±€100-140)

http://www.salewa.us/en/peuterey-30-backpack.html

http://www.salewa.us/en/miage-35-backpack.html

Stoere, strakke en slank gedesignde rugzakjes aan een zeer goede prijs. Helaas weer geen damesmodellen in deze reeks bij Salewa.

ÜLA Ohm (±€220)

http://www.ula-equipment.com/product_p/ohm-2.0.htm

Mijn lief vind hem te stoer, ik ben wel fan. Maar in the end is de ÜLA Ohm sowieso te groot en opnieuw erg duur in z’n categorie. Zeer knap zijn dan wel weer de volledig customisable heup- en schouder gordels (bij de aankoop kan je deze op maat bestellen), het super lichtgewicht design en de amerikaanse thru-hiker spirit.

ohm-20-2t

Conclusies?

Dames die een leuke trekking rugzak zoeken vinden vandaag de dag een mooi aanbod aan damesspecifieke modellen. Zeker de standaardmodellen van alle grote merken hebben tegenwoordig een goed gemaakte damesversie. Als je een “specialleke” wil, dan valt het wel heel erg op dat mannen hier veel meer op hun wenken bediend worden. Ik ben een enorme feminist, maar de outdoorwereld is toch “a men’s world”.

Deze lijst is nog lang niet volledig. Merken als Black Diamond, Bach, Gregory, Ortlieb, (…), die ook zeer knappe rugzakken maken zijn bijvoorbeeld niet opgenomen. Niet omdat er iets mee mis is, maar omdat er me niets in het oog gesprongen is.

Afsluiten doen we met de uiteindelijke keuze van de vriendin. Na een aantal modellen gepast te hebben en de ogen wat de kost te geven, is ze dan toch gevallen voor de Exped Lightning 45. Hier op de foto te zien met een (additional) “flash pocket”. De eerste test is alvast bijzonder goed meegevallen! (En een review volgt nog wel)

rsz_img_20170114_142717-01
Exped Lightning 45 met Flash Pocket en kaart van Houffalize, onderweg naar de paalkampeerplaats van Tailles, op de rug van mijn vriendin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s