Sri Lanka: Adventure out of your comfort zone

IMG_20170312_190555_425
Kannelya Waterfall

Na lang twijfelen of deze blog al dan niet de juiste plaats was, kon ik er uiteindelijk toch niet omheen. Zo groot als mijn comfortzone is in outdoor avonturen, zo klein is mijn comfortzone buiten de bergen en buiten Europa.

Adventure starts at the end of your comfort zone, dus doen we het meteen goed en reis ik af naar Sri Lanka. Niet om lekker in de zon te komen zitten (dat gaat trouwens niet, tenzij je levend gebakken wil worden), maar wel om als vrijwilliger te komen helpen in drie lokale projecten voor de zwaksten en armsten van de Sri Lankese samenleving. Ik ben intussen een maand actief in een kleuterschool voor arme kinderen, gratis engelse bijles, en een tehuis voor (jonge) vrouwen met een verstandelijke beperking.

Als kou-en sneeuw lover, was de zengende hitte hier allicht een eerste grote uitdaging. Samen met de muggen. Maar op de een of andere manier leer je je daarbij neerleggen. Vind je oplossingen om toch te kunnen slapen, om je toch te beschermen tegen de muggen. Om je niet een ongeluk te schrikken bij elke varaan, slang of zieke hond die de straat oversteekt.

rsz_img_20170302_163703-01
Het diertje is ziek, maar dit roze exemplaar met blauwe stippen spreekt echt wel tot de verbeelding!

 

De grootste uitdaging zijn de enorme contrasten hier. Mensen die geen nagel hebben om aan hun gat te krabben, wonen naast tempels waar de gouden Buddha-beeldjes uitpuilen. Lonen dalen, en de prijzen stijgen. Cultuurgewoonten kosten de mensen zo veel geld dat ze hen (bijna) de armoede in jagen. En tegelijk is het ook allemaal echt mooi om te zien. Prachtige landschappen, in de regio hier wonen we midden in de jungle! Mensen zijn vriendelijk en blij met heel weinig (daar kunnen we in Europa wat van leren..). Goed eten ook. Alles vers, en het eten groeit gewoon aan de bomen overal. Fijn fijn!

2017-02-28 151205
Bijzonder mooie tempel in Colombo
2017-02-21 083058
Bloemen die bij ons veel geld kosten, groeien hier *bijna* als onkruid langs de straat šŸ˜‰

 

Mijn belangrijkste project is het tehuis voor dames met een verstandelijke beperking. Ik werk hierin nauw samen met een stagiaire uit Nederland, Gaya. Het is fijn samenwerken met iemand met wie je op gelijk niveau kan communiceren en samenwerken. Een fijne collega en een goede Buddy. Samen zoeken we naar manieren om de kwaliteit van bestaan in het tehuis zo veel mogelijk te verbeteren. Een deel hiervan bestaat in het structureren en ondersteunen van de verschillende knutselactiviteiten die andere vrijwilligers en geldschieters hier reeds hebben binnen gebracht. Maar we werken ook aan meer structurele veranderingen. Hun gebouw bestaat uit drie grote ruimtes (binnenkort 4, er wordt een nieuwbouw gezet). Een ervan is de slaapzaal, een ervan de leef-en werkruimte, en een ervan de keuken. In de leef-en werkruimte hebben we nu een gezellige zithoek geĆÆnstalleerd, zodat werk en rusttijd mooi onderscheiden kunnen worden op een andere locatie. Verder proberen we nog wat ideeĆ«n uit te werken om de slaapruimte uit te breiden, want die is momenteel veel te klein, en heeft Gaya als schoolopdracht gekregen om voor de dames een eenvoudig persoonlijk dossier op te stellen. Zo kunnen toekomstige vrijwilligers sneller inspringen en is er minder ā€˜gewenningstijdā€™ nodig. Veel plannen, maar het leuke is dat we in kleine stapjes eigenlijk heel veel bereiken!

2017-03-02 161447
Twee van de zeventien vrolijke dames in het tehuis, met de lieve begeleidsters op de achtergrond!

 

De kleuterschool is een project dat ik eigenlijk zeer moeilijk vind. Kleuteronderwijs loopt hier een beetje zoals in de films over onze jaren ā€™50 (misschien een tikje minder streng). Het is niet makkelijk aan die starre structuur grote structurele wijzigingen aan te brengen. Na een maand participatieve observatie heb ik mezelf dan ook beperkt tot enkele kleine maar realistische voornemens. (een deel van) de vele ā€˜dode momentenā€™ in de kleuterschool wil ik graag aanpakken, en zoeken naar positieve manieren om de kinderen in de handĀ  te houden zal al een ruimschoots groot genoeg project zijn. Traag maar gestaag ben ik hier aan bezig. Binnenkort is het drie weken vakantie op school. Buddhistisch Nieuwjaar valt hier op 14 april. De grote veranderingen zullen dus voor na Nieuwjaar zijn.

Mijn derde project zijn engelse lessen. 1 uurtje per week gratis engelse les voor kinderen die dat graag willen. Dit is een leuk project waarin ik de leraren vooral wat ondersteun en probeer een leuke methodiek te introduceren, zodat deze lessen echt plezant en toch zinnig kunnen worden. Mijn idee hierachter is dat kinderen iets wat ze leuk vinden nog veel beter gaan onthouden dan iets wat saai, of net als al de rest is.

Na de paasvakantie (hier nieuwjaarsvakantie) leren we Engels via dit nummer:

https://www.youtube.com/watch?v=6Tou8-Cz8is

In tussentijd neem ik geregeld een dag vrij om het land te verkennen en de paradijselijke natuur te ontdekken. Echte trekkings en kamperen zal er deze drie maand vrees ik niet in zitten, maar dat zal de pret niet bederven! Meestal zijn we op trok met Tata, de tuk tuk chauffeur. Een hilarische man die erop gebrand is om ons vet te mesten. Haha. Hieronder alleszins wat fotoā€™s van leuke momenten!

2017-03-10 150716
Kannelya Rainforest. Opletten voor bloedzuigers!
2017-03-10 114910
Prachtig vergezicht onderweg naar het regenwoud
2017-03-01 121054
Rijstveld vlakbij de Kleuterschool in Baddegama
2017-03-05 091900
Eiland met WC hok op bootsafari. (Eigenlijk is dit een HindoeĆÆstisch tempeltje)
2017-03-05 095543
Vissen-voetmassage op safari
2017-02-28 152017
Hele dure en zeldzame edelstenen Buddha beeldjes
2017-02-28 150445
Dure Buddha. Knappe kunst, dat wel!
2017-02-15 105140
Olifanten in het olifantenweeshuis!

Op het moment van schrijven is mijn mama op bezoek samen met mijn tante. Dat zorgt soms wel voor grappige situaties. Bij hun fiday night zwemsessie waren ze meteen 50 jaar jonger :-D.

IMG_20170318_211459

Jip, in het huis waar ik verblijf is een zwembad. Er wonen hier ook 3 jonge honden, een knotsgekke tuinman en een lieve kokkin. Het is hier meer dan eens een doldwaze bedoening!

2017-03-10 063705
Selfie met hond
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s