Over die keer dat ik schoenen paste…

Mijn huidige favoriete wandelschoenen, een paar Lundhags Jaure Light Mid’s, zijn geweldig formidastisch en comfortabel. Ik kan me qua comfort moeilijk een beter paar voorstellen. Maar, een specialistische schoen als deze heeft ook enkele terreinen waar hij minder excelleert. De grootste zwaktes van de Lundhags zijn winterse condities (de schoenen zijn gewoon niet dik genoeg om warm te blijven) en technische wandelingen op ruig terrein, denk bijvoorbeeld aan woeste lava in IJsland, klauteren op de GR20, of een hooggebergte-huttentocht.

Ergens is dat jammer, maar anderzijds maakt Lundhags die tekorten wel goed door z’n extreem comfort in alles wat niet die specifieke situaties is. Plus, dat maakt het voor mij des te plezant om op zoek te gaan naar een paar schoenen dat exact excelleert in het gebied waar de Lundhags uitvalt: klauterwerk, ruwe stenen en koude temperaturen.

Die koude temperaturen zijn het eenvoudigst: elke ‘traditionele’ wandelschoen heeft door z’n constructie al een zeer ruim warmtebereik, en ik hoef dus niet specifiek op zoek te gaan naar een extra warme schoen. Tenslotte zou specifieke extra isolatie de schoen ook te warm maken voor die lava in IJsland bijvoorbeeld.

Verder vind ik het enorm belangrijk dat mijn schoenen lichtgewicht zijn. Een logische keuze zou namelijk zijn om naar een allround-werkpaard model van schoenen te kijken (bijvoorbeeld mijn goeie ouwe in frieten vaneen gescheurde Hanwag Alaska), maar de meeste van die schoenen zijn helaas ook erg zwaar, door hun dikke lederen constructie. En zware schoenen staan gelijk aan extra vermoeiend. Geen zin in. Aan de andere kant hoef ik ook geen uber-lichtgewichtje (ik denk aan de Amerikanen en ultralighters die hoe langer hoe meer zweren bij trailrunners), omdat ik na er zelf wat mee te experimenteren moeite heb met het feit dat ultralichtgewicht ook gelijk staat aan minder duuraam (en dus ecologisch nog minder verantwoord), en dat je ultralicht uiteindelijk toch ook gaat inboeten op comfort. Geef mij dus maar de gulden middenweg van gewoon lichtgewicht.

Lichte maar stevige bottinen dus, maar toch nog met een flinke portie verstevigingsmateriaal voor de ruige landschappen waarvoor ze zouden moeten dienen en een zool die stijf genoeg is voor de klauterpassages (GR20 bijvoorbeeld, die ik nog eens wil overdoen). Stijf wil voor mij vooral zeggen dat de schoenen niet veel torsie (zijwaarts plooien) mogen toelaten. Dat ze frontaal nog plooien (mee met de tenen) is dan weer zeer welkom voor het comfort.

Hieronder mijn relaas over een bijzonder leuke pas-sessie van stevige lichtgewicht schoenen!

rsz_img_20161201_164728

ALFA Juv a/p/s

https://alfaoutdoor.com/shop/mountain-boots/mountain/juv-a-p-s-gtx/juv-a-p-s 

Het merk ALFA is buiten Noorwegen nauwelijks bekend, behalve dan bij extreme poolreizigers. Zeer duur, maar wel schoenen die in hun land van herkomst een zeer goede naam hebben. Via via heb ik een paar van hun meest technische wandelschoen een keer mogen bepotelen. Heerlijke schoenen. Geweldig lichtgewicht. De pasvorm is neutraal maar dankzij het flexibele bovenmateriaal kan deze zich goed naar de voet zetten.

Waar ALFA in de a/p/s reeks het meest mee uitpakt, is dat ze het klassieke leer voor een wandelschoen vervangen hebben door een soort textiel verstevigd met geperforeerd plastiek. Het resultaat is opvallend lichter dan leer en oogt ontzettend origineel en gedurfd.

Fenomenale zool die nagenoeg geen torsie toelaat, maar wel zacht afrolt zoals een B-schoen. Heerlijk zachte demping en toch een bijzonder precieze schoen die technische bewegingen een makkie maakt.

De prijs is evenwel zeer hoog (€309, waar de meeste tegenhangers rond €220 schommelen) en ik ben niet 100% zeker of het geperforeerde bovenmateriaal de nodige duurzaamheid zou hebben in de woeste IJslandse lava, en Alfa geeft zelf aan dat de schoenen verre van warm zijn, in vergelijking met meer traditionele schoenen.

Arc’teryx Bora mid

https://arcteryx.com/be/en/shop/mens/bora-mid-gtx-hiking-boot

Nog zo’n modelletje dat ver afwijkt van de gevestigde waarden. Zoals altijd zijn die ‘speciallekes’ niet goedkoop. €260 waar z’n rechtstreekse tegenhangers rond de €190 schommelen. Qua zool is deze schoen een ‘gewone’ AB zool (Denk Lowa Renegade, zowat de best verkochte schoen in Europa), wat een zeer goed gemiddelde is voor een allround wandelschoen voor goed onderhouden paden. Voor mijn klauter-avonturen zou dit dus maar nipt genoeg zijn. ’t Is een hele zachte schoen, met goede demping en een zeer mooie afwerking. Dat labeltje Arc’teryx staat er niet voor niets op natuurlijk. Qua design echt een schoen 2.0, met een (optioneel) uitneembare binnenschoen en een synthetische buitenschoen. De flexibele binnenschoen zet zich heerlijk rond de voet wat voor een bijna perfecte pasvorm zorgt. De buitenschoen is aan de smalle kant ter hoogte van de tenen. Hoewel je dat op het eerste zicht iets minder zou verwachten, zou hij volgens de meeste online reviews zeker duurzaam genoeg zijn.

Hanwag Badile combi GTX

https://www.hanwag.com/shop/hanwag-badile-ii-combi-gtx-H13044/

Waarschijnlijk een van de lichtste schoenen die ik gepast heb. Zeer fijn om die typische Hanwag pasvorm (smal aan de hielen, breder vooraan) ook in een net iets smallere versie te voelen. Deze schoen komt uit de alpiene reeks van Hanwag, vandaar de smallere leest. Geen leer, maar textiel in het bovenwerk, toch een goed stijve zool. Draagt fijn, maar heeft een vreemde stijfheid in het bovenwerk die voor wel wat drukpunten zorgt. Demping lijkt me voor te wandelen aanvaardbaar, maar mag meer zijn.

Hanwag Pordoi GTX

(model is niet meer verkrijgbaar, maar werd vervangen door de zelfs nog meer overtuigende Tatra Light GTX)

Ahh.. Hmmm… Meteen als ik mijn voeten in deze schoenen steek, voel je die fijne Hanwag pasvorm terug. Waar ik bij de meeste schoenen het gevoel heb dat de constructie om de hiel op z’n plek te houden zit niet helemaal juist zit, is dat bij de Hanwag leest voor mij nét goed. Ik word meteen nostalgisch naar mijn oude zwaargewichten en heb ook met deze schoenen het gevoel dat ze gemaakt zijn om comfort te bieden in zo goed als alle omstandigheden. Voor het specifieke gebruik dat ik echter voor ogen heb, vrees ik dat deze schoenen toch wat veel zouden afzien. They will take a proper beating, maar IJslandse lava is toch echt wel nog een andere categorie “ruig”. Misschien toch eerder kijken naar de Hanwag Chilkat? Los daarvan is dit een zeer mooi paar schoentjes aan een zacht prijsje in categorie B, en bijzonder geschikt voor iedereen die niet zoals ik per se een specialleke wil. 😉

Hanwag Chilkat GTX

https://hanwag-schuhe.de/HANWAG-Bergschuhe//Trek/HANWAG-Trekking-Schuhe-Chilkat-GTX::199.html

Deze schoen is een interessante kruising van enkele ‘best practices’ in de Hanwag lineup: Je krijgt de zoolconstructie van Hanwag’s bekroonde Tatra II, het bovenwerk van de alpiene Ferrata Combi, en de zoolstijfheid van een categorie BC schoen. Over het algemeen voelt deze schoen redelijk breed aan, maar dankzij z’n slimme combinatie van componenten wordt het wel een heel sterke speler in mijn zoektocht. Het is een beetje een compromis tussen alle bovengenoemde best practices, maar in combinatie met de relatief budgetvriendelijke vraagprijs en het feit dat je ze bijna voortdurend in promotie kunt vinden, wint de schoen wel mijn vertrouwen.

La sportiva Trango guide

https://www.lasportiva.com/en/trango-guide-evo-gtx

Volgens La Sportiva zelf vult dit model het gat tussen alpiene klimschoenen en trekkingschoenen. Wat meteen opvalt is dat de plooibaarheid van de zool inderdaad een stapje hoger ligt dan ik zou verwacht hebben bij deze looks. Van demping is niet zoveel sprake, en La Sportiva kiest voor een zeer technische pasvorm wat voor mij te smal uitkomt aan de tenen.

La sportiva Trango Trek Leather

https://www.lasportiva.com/en/trango-trk-leather-gtx

De nieuwste versie van de lichtgewicht zware-trekking schoen van La Sportiva ziet er bijzonder spacey uit en heeft een opvallend flexibelere zool dan z’n onbuigzame voorganger (Trango Trek EVO GTX) Het bovenwerk is ook heel wat soepeler, en hoewel dit de pasvorm ten goede komt, lijkt het er op dat mijn wreef wel wat meer steun kan gebruiken bij zulk een stug paar boots. De afknapper is voor mij de vorm van de hiel. Weeral. Ik heb lastige hielen.

Mammut Alto Guide High GTX

mammut alto high guide538945877..jpg

https://eu.mammut.com/p/3020-04810-3384/alto-guide-high-gtx-men/

Een schoen die qua technische eigenschappen hoog in mijn lijstje staat, maar waar ik helaas geen paar van heb kunnen in handen krijgen om te passen…

Salewa Mountain Trainer Mid (leather/ Gore Tex)

salewa mtn trainer mid leather1746474545..jpg            

https://www.salewa.com/mountain-trainer-mid-gore-tex-mens-shoes-00-0000063458?number=00-0000063458_0000000008

https://www.salewa.com/en-us/mountain-trainer-mid-leather-mens-shoes-00-0000063440

Het Italiaanse Salewa heeft met de Mountain Trainer mid een van de enige volledig lederen categorie-B schoenen op de markt die ook nog de lichtgewicht en technische eigenschappen heeft waar ik naar aan het zoeken was. De pasvorm laat extra veel ruimte toe aan de tenen, en het driepuntssysteem met een staalkabeltje op de hiel, zet de hiel wel bijzonder goed vast. Al moet ik toegeven dat het staalkabeltje eigenlijk op mijn hiel loopt in plaats van over. Qua technischiteit vind ik de Mountain Trainers een geweldig design dat veel vertrouwen inboezemt en waar ik meteen het ruigere werk mee durf gaan doen.

Ik kon zowel de GTX als de volledig leren versie passen, en het valt op dat bij de GTX versie is gekozen voor soepeler leder in het bovenwerk dan voor de volledig lederen versie. Dit maakt de GTX versie iets makkelijker aan te passen, maar de technische eigenschappen zijn voorts volledig hetzelfde. Ook lijkt het erop dat de hiel beter vast zit in de GTX-versie dan in de volledig leren versie. Misschien dat de lederen schoen zich nog meer moet zetten?

Salomon x-alp mtn GTX

https://www.salomon.com/fr-be/shop-emea/product/x-alp-mid-ltr-gtxr.html#848=9204

een belachelijk lichtgewicht schoen met nog belachelijker veel padding aan boord. Geweldig zeg! Dit maakt de schoenen enorm zacht en comfortabel om aan te trekken. Ondanks het erg lichte gewicht weet de constructie wel het nodige vertrouwen in te boezemen. De pasvorm is aan de brede kant aan de hielen. Of ik heb gewoon lastige hielen.

Het carbon element in de binnenzool laat weinig tot geen torsie toe, maar rolt nog aangenaam af, wat van de schoen een bijzonder interessante BC schoen maakt, met alpiene capaciteiten.

Scarpa R-Evolution Pro

Model werd geüpdated in de R-evolution Plus: https://www.scarpa.com/r-evolution-plus-gtx

Hoewel duurder, lijkt de Scarpa R-evolution pro nog het meest te vergelijken met de Salewa MTN trainer mid GTX. De zool is een trapje stijver en heeft ook wat meer gewicht. Enkele slimme bewerkingen op de lip en het vetersysteem zorgen voor een aangenaam gevoel wanneer de schoen is aangesnoerd. toch voelde deze schoen van alle schoenen in de test het meest ‘lomp’ aan.

The North Face Verto s3k

https://www.thenorthface.eu/shop/nl/tnf-be/verto-s3k-ii-gtx-schoenen-voor-heren-2rso

Qua pasvorm was dit het fijnste schoentje uit de pas-sessie. Zeer smal op de hiel maar toch nog genoeg ruimte aan de tenen. De ‘heel cradle’ zorgt voor een goede demping op de hiel, maar helaas geeft de schoen veel te weinig demping op de voorvoet, en een tikkeltje te weinig steun aan de wreef (wat dan weer wordt goedgemaakt door de steun in de hiel) De schoenen zijn bedoeld voor Via Ferrata, waar ze zeker zullen excelleren in hun precisie en laag gewicht.

The North Face Verto s4k

(enkel USA)  https://www.thenorthface.com/shop/mens-verto-s4k-gtx#hero=0

Hoewel aangeboden als een klassieke alpinismeschoen, presteert de Verto S4k nog het meest als een lichtgewicht BC schoen. Met (bijna) dezelfde pasvorm als de TNF Verto s3k maar meer demping en een stugger bovenwerk een schoen die een mooie balans lijkt te vinden tussen alpinisme schoenen en klassieke BC bergbotinnen. Was dat niet de belofte van de La Sportiva Trango Guide?! Eerlijk gezegd mijn favoriete schoen in deze test, maar TNF lijkt de schoenen niet meer in Europa aan te bieden en mijn maat is nergens meer te vinden. Het paar dat ik gepast heb was een halve maat te klein.

Besluit

Voor mijn voeten en de doelen die ik ermee voor ogen heb, zijn de schoenen die op mij de beste indruk hebben gemaakt:

 • Salewa MTN Trainer mid:
  • Prijs/kwaliteit
  • er is een volledig lederen uitvoering: rap nat, rap droog
  • (-) pasvorm op de hiel zal sowieso bleinen opleveren
 • The North Face Verto s4k
  • Heerlijke pasvorm
  • Goede mix tussen lichtgewicht, techniciteit en wandelcomfort
  • (-) De reviews zijn niet al te lovend over de duurzaamheid van deze schoenen, moeilijk beschikbaar
 • Alfa Juv a/p/s
  • gewicht
  • Precisie en loopcomfort van de zool
  • (-) zeer duur en niet warm…
 • Hanwag Chilkat
  • pasvorm!
  • Licht en toch technisch
  • (-) de hoge brede zool gaat ten koste van precisie

Waar ik mijn centen aan ga hangen is in deze blogpost van minder belang. Ik hoop in ieder geval dat dit overzichtje jullie op gang kan zetten in je eigen zoektocht!

Maar met een onbeperkt budget en rekening houdend met de pasvorm van mijn eigen voeten, is dit in ieder geval de schoenenkast van mijn dromen:

Welke zijn jouw favoriete schoenen en waarom? Laat het weten in de comments!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s