Review: Tundra Pure -30 Slaapzak

2db47447234d9f319cb521c1defd140b8d6d950d

Een héél warme winterslaapzak. Dat was een paar jaar geleden de bedoeling. Graag met een paar goede specs en een gerust hart dat de ganzen die het dons aangeleverd hebben goed behandeld zijn geweest. Ik had (en heb) plannen om ’s winters naar het hoge noorden en andere hoge oorden te trekken, dus ik wilde zeker 1000g dons, weinig gewicht en veel betrouwbaarheid.

En voila, zo kwamen we de Tundra Pure reeks tegen in onze zoektocht. Tundra is een Brits-Poolse samenwerking, die is ontstaan vanuit het bekende Poolse donsmerk Yeti / Warmth Unlimited (pas op, niet het al even bekende Duitse Yeti). Een zeer klein merkje met stuk voor stuk zeer interessante slaapzakdesigns en temperatuur ranges van cambodja-zomer tot noordpool-winter. Ze hebben een expeditiereeks ‘Arctic Elite’ om bij te likkebaarden, een knappe super-extreem-ultralight rees, de volledig waterdichte Pure & Dry en de ‘gewone’ Pure-reeks

Alhoewel, zo gewoon zou ik de Tundra Pure ook niet noemen. Er is goed nagedacht over het ontwerp van deze slaapzakken, en dat voel je aan het product! Toen ik de mijne een aantal jaar geleden aankocht, waren Tundra slaapzakken significant goedkoper dan de meeste tegenhangers. Anno 2019 zijn de prijzen zowat gelijk getrokken, maar het design op zichzelf maakt van de Tundra Pure nog steeds een sterke concurrent in de slaapzakkenmarkt!

  • Ethisch-verantwoorde, super-hoge-kwaliteit dons

De dons van Tundra slaapzakken komt van vogels die gehouden worden om te kweken en niet van ganzen die voor de voedselproductie grootgebracht worden (en die het overgrote merendeel van de donsmarkt domineren). Omdat onze ganzen ouder worden en veel meer out in the open leven, ontwikkelt het dons van deze ganzen veel verder en wordt de kwaliteit (fill power) veel groter. Het dons wordt verzameld uit de nesten van de vogels en er worden dus geen ganzen gepluimd voor de slaapzakken van Tundra.

Doordat het dons van de Tundra-ganzen van zulk een hoge kwaliteit is, krijgen we een vulling met een 96% dons en 4% veren (normaal vinden we een 80/20 verhouding al ferm) en een Fillpower van minstens 880 Cuin (Terwijl 650 Cuin al zeer goede kwaliteit is voor een lichtgewicht slaapzak). Volgens de mensen bij Tundra is de kwaliteit van hun dons zodanig hoog dat het niet eens meer nodig is om “down proof” textiel te gebruiken (je weet wel, omdat er altijd pluimpjes uit je slaapzak ontsnappen) en inderdaad, mijn winterslaapzak verliest opvallend minder dons dan andere slaapzakken in mijn omgeving!

down-fill-power
Fillpower wordt uitgedrukt in Cuin. Voor hetzelfde gewicht zal dons met een hogere Cuin meer volume innemen en dus meer isoleren. (Foto: www.arcteryx.com)
  • Waterdicht voeteneind en hoofdstuk

Designmatig is dit waarschijnlijk het grootste pluspunt aan de Tundra Pure slaapzakken. De slaapzak wordt opgebouwd zoals de meeste slaapzakken, maar rondom het voeteneind en op de voorkant/bovenkant van de kap is een stuk waterdicht materiaal aangebracht. En geef nu toe, waar wordt je slaapzak het vaakste nat? Ter hoogte van de voeten en de kap, waar je toch heel gemakkelijk het tenzeil raakt. Wie al eens bij vies weer een paar nachtjes heeft buiten geslapen, begrijpt vast wel waar ik het over heb.

  • Heel lichtgewicht stofjes van het Japanse Toray

Toray is misschien een minder bekende weverij als Pertex, maar de kwaliteit is minstens even hoog.  Bekend van het Dermizax waterdicht/breathable membraan en nylon gemaakt van bonen in plaats van olie, maar hier een extreem ultralichte 15d buitenstof (37g/m²). En een nog dunnere ripstop binnenstof. Beiden uit de Toray Evolution 20 reeks. In de binnenstof is zilver verwerkt om geurtjes actief tegen te gaan en de slaapzak bijgevolg extra geschikt maken voor langdurig gebruik! Door die extreem lichte stoffen weegt de basisversie van onze Tundra Pure -30 slechts 1390g. Waarvan al 1000g uit dons bestaat. Vergelijk dat met mijn “gewone” drieseizoens donsslaapzak zonder opwindende specs, die met “slechts” 600g dons aan boord even veel weegt.

  • Volledig customisable

Hier wordt het leuk. Zonder een al te grote meerprijs, kan je je slaapzak laten customisen. Eenvoudige aanpassingen zoals langer en breder maken, maar bijvoorbeeld ook een extra rits laten toevoegen is perfect mogelijk.

Dat customisen heb ik gedaan met de mijne. Ik wilde graag een tweede, korte rits om mijn beide armen uit de slaapzak te kunnen steken (al veel plezier aan gehad om een hapje te eten!) Ik wilde ook een extra lange slaapzak, omdat ik zelf nogal een grote gast ben en graag wat materiaal binnenin de slaapzak mee warm houd. Achteraf gezien, zou ik customisers nog aanraden om de hele kap, plus de eerste baffle, plus de binnenkant ter hoogte van de mond een waterdicht laagje te geven. De kap kan die extra bescherming wel gebruiken, en ter hoogte van de mond is er altijd heel veel condens. ’t is maar een tip.

  • Goede prijs

De prijs speelt natuurlijk ook een grote rol. In België is Cumulus zowat de bekendste speler als het om betaalbare en zeer kwalitatieve slaapzakken gaat. Prachtige stukken, zoveel is zeker, maar Cumulus heeft de neiging om kort en smal uit te vallen. Voor mij is zo eentje standaard te klein. Je kan er laten customisen, maar na de customisatie, betaal je uiteindelijk toch al even veel als een van de grote en duurdere merken, en dan heb je nog geen speciallekes. Hier komt Tundra om het hoekje piepen. Misschien een stuk duurder dan z’n Poolse concurrent, maar voor z’n specs nog steeds goedkoper dan tegenhangers bij grote merken. In de standaardversie is een Tundra ook groot en breed genoeg voor gebruikers tot 190cm.

img_20151018_002040
Vergeleken met drieseizoens-klassieker TNF Gold Kazoo
img_20160306_193707
Qua specs en prijs onze -30 Tundra Pure’s meest rechtstreekse concurrent: TNF Inferno. We waren het er beiden over eens dat de TNF mooier afgewerkt was, maar de Tundra duidelijk de betere slaapzak was.

Qua constructie kiest Tundra voor het klassieke Baffled H-chamber design. Je krijgt een goed gevormd voeteneind en een mooi passende kap. De vorm is mooi tapered maar niet beperkend. Ik ben ongelooflijk fan van de dubbele baffles die de rits afsluiten met anti-snag tape. In tegenstelling tot wat ik gewend ben,  heb ik NOG NOOIT de stof tussen mijn rits gekregen. Sterk, Tundra!

Voor de prijs krijg je bij Tundra dus ongelooflijk veel slaapzak voor je geld. Op papier zijn de specs bijna te mooi om waar te zijn. Als we dan toch enkele puntjes van kritiek mogen geven, mag wel gezegd worden dat Tundra erg optimistisch is met z’n comfort-, limiet- en extreemtemperaturen. Onze Tundra Pure -30 belooft met 1000g dons een comforttemperatuur van -30°C. Als we de specs vergelijken met gelijkaardige slaapzakken, geven die toch een iets conservatievere -20°C als comforttemperatuur. Nuja, 1000g Dons is in ieder geval heel veel, en heel warm. De extra hoge Fillpower zal zeker ook een rol meespelen. Onze slaapzak is onnoemelijk dik en het is onmogelijk erin te slapen als het niet vriest. Te warm. Maar die nachten in IJsland, de Alpen en de Vogezen waar het -20 werd, was de slaapzak wel heerlijk toasty. Ik maak me geen enkele zorgen om hiermee de winter in het hoge noorden in te trekken. Joepie!

We fronsen een beetje de wenkbrauwen over de afwerking van enkele details in de slaapzak. De tochtkraag is zonder verstevigingen aangebracht in de slaapzak, terwijl het binnenstofje daar toch wel heel dun voor aanvoelt. Daar zou je wel eens een scheurtje kunnen krijgen. Anderzijds is is enige voorzichtigheid sowieso nodig met Super-Ultralight materiaal. Mocht je ooit een scheurtje of beschadiging voorhebben: de customer service is wel voortreffelijk. Been there done that. De detailafwerkingen zoals de velcro’s, de grijze kleur van het binnenstofje en de aantrekkoordjes zijn allemaal prima in orde, maar geven ons niet altijd een ‘premium’ gevoel. Niet dat dat een grote vereiste is, maar we zijn eigenlijk wel veel gewend, zeker als we er meer dan 500 ballen voor neertellen. ;-).

Bon, naast die kleine puntjes is de Tundra Pure -30 wel gewoon heel goed in waar hij voor dient: Hééél warm zijn, en belachelijk lichtgewicht. Wij denken in de eerste plaats aan korte wintertrekkings, (winter)alpinisme met een nachtje buiten en andere leuke dingetjes buiten in de winter. Ga je langer of intensiever in de winter buiten spelen, zouden we een Vapour Barrier Liner (waterdichte liner) + een Bivakzak toevoegen om de slaapzak droog en verstevigd te houden, of eventueel opteren voor een meer expeditiegericht model, voornamelijk voor de sterkere stoffen dan . De Tundra Pure & Dry, of de Ubergeile Arctic Elite poppen als eerste in mijn gedachten op!

De eerste keer dat we ‘m mee hadden was in Snowdonia. De natste 4 dagen in mijn outdoorcarrière tot nu toe. Het was november, het stormde en wij wilden per se Mt. Snowdon twee keer beklimmen. Leve Buffalo. Team waterproof heeft het halfweg moeten opgegeven. Maar goed, een beetje pech gehad en mijn nieuwe slaapzak nat geworden. Yieks. Mijn 1000g super-high-loft dons was plotseling niet meer de helft zo dik, maar nog steeds moest ik de slaapzak als quilt boven me leggen omdat ‘ie zo enorm warm is… De rest van de tocht ging de slaapzak in een geleende drybag, waardoor ik de volgende nachten even warm ben kunnen blijven.

3 maand later. Putje winter in IJsland. We volgen de kam van het Snæfellsnes schiereiland. In absoluten is het in IJsland niet extreem koud, maar op 600m hoogte is -20°C niet uitzonderlijk. Niet dat we er iets van hebben gevoeld. Lekker warm was het, alsof we thuis in ons bedje lagen. Hetzelfde gold bij onze wintertrekkings in de Vogezen en de Alpen. Mijn tentgenoot weet het nog, hij heeft de hele nacht liggen bibberen.

img_20170105_075132-01
Storm in de Vogezen

De basisprijs  van onze Tundra Pure -30 is 550 GBP (wat afhankelijk van de wisselkoers ongeveer overeenkomt met €620). Dat is natuurlijk veel geld, maar zoek zelf gerust eens wat prijzen op van slaapzakken met 1000g hoogkwalitatieve dons. Wedden dat je bijna meteen boven €700 uitkomt? En dan heb je nog niet eens de kans om te gaan customisen, of ethisch dons, of het extreem lichte gewicht, of een waterdicht voeteneind- en kap. Granted, die Poolse concurrent blijft de goedkoopste, maar die slaapzakken zijn vaak wel claustrofobischer.

We voegen graag toe dat we de versie met 600g dons (Tundra Pure -10) heel tempting vinden als ideale, allesdoener-ultralight-slaapzak. 600g vulling wordt heel vaak genoemd als een goed vulgewicht voor wie 1 slaapzak zoekt die zo veel mogelijk moet kunnen, ook in de winter. De formidabele fillpower geven de 600g-versie vast en zeker enkele extra graden speling in de winter, en het belachelijk lage gewicht maken dat het niet te erg is om deze slaapzak mee te nemen op een zomertochtje en als quilt te gebruiken.

Te koop bij www.verreweg.be

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s