Lightweight Tipitent: LuxeOutdoor Sil Hexpeak v4a review

DSC_0095

Geef toe, als outdoorliefhebbers verwachten we veel van ons materiaal. Neem nu een tent: we willen dat ze lichtgewicht is, maar sterk (die twee capaciteiten spreken elkaar inherent al tegen). We willen dat de tent makkelijk op te stellen is, comfortabel is in gebruik, goede bescherming biedt bij slecht weer, en nog zo veel meer. Ze bestaan hoor, die tenten, maar meestal hangt daar een pittig prijskaartje tegenover. Terwijl we er eigenlijk toch ook niet té veel voor willen betalen.

Behold: De LuxeOutdoor Sil Hexpeak. Een lichtgewicht tipitentje dat je met een wandelstok rechtzet, met toch een stevig stofje en een verbluffende stormbestendigheid. Voor de helft of zelfs een derde van de prijs van sommige tegenhangers.

DSC_0101-01
Achteraf nog boete gekregen omdat we hier niet mochten kamperen, maar wat een plek!

Eerst en vooral: Tipitenten. Een categorie tentjes die steevast wat minder aandacht krijgt dan de bekende dome- of tunneltenten. Waarom? Sjah, dat weet ik eigenlijk ook niet. Op comfortvlak is het wel zo dat een tipi’tje wat minder headroom biedt dan een dome of een tunnel. Maar behalve dat hebben tipi’s eigenlijk alleen maar voordelen. De tipi of Lavvu komt van de nomadische bevolkingsgroepen uit  subarctisch Europa en Amerika (lees: De Sami en de Indianen). Met paar lange balken en een hoop huiden bouwden zij een eenvoudige, mobiele, lichtgewicht oer-tent die zeer  stabiel blijft bij grote sneeuwval en subarctische wind. In de eeuwige queeste voor lichter gewicht, is het SUL (Super Ultra Light) volk in de USA gestruikeld over dit hele idee, en werd de tipi heruitgevonden als ultralichtgewicht-winterproof-tent-concept. De overgrote meerderheid wordt gemaakt in de cottage-industrie (handige Amerikanen die tentjes in elkaar naaien in hun garage), maar gelukkig ook een aantal tipi’tjes die gewoon van de fabrieksband rollen. Zoals deze.

De grote voordelen: er is maar 1 stok nodig (minder gewicht!), of als je in bosrijk gebied bent kan je de tent gewoon aan een tak ophangen (nog minder gewicht!). De vorm van de tent is bijzonder stabiel in de wind. Langs alle kanten wordt wind rondom de tent heen geleid. En door de steile wanden heeft de tent ook geen moeite met wat sneeuw. of we dat per se nodig hebben valt te bediscussieren, maar die windvastheid is voor mij wel de reden geweest dat ik grote tipi-fan ben geworden. Ik ga vaak naar IJsland, remember. Waar het altijd hard waait, remember.

20160715_193609
In IJsland, vlak naast een warmwaterriviertje.

Genoeg gepalaverd. De LuxeOutdoor Sil Hexpeak dus. Onbekend merk, en de site lijkt nog overgeleverd uit de jaren stillekes. Ze maken een hele resem tenten en ander leuk spul waar ik  soms mijn geld niet op zou durven inzetten, maar tegelijk ook een reeks tipi’tjes die er bijzonder knap uitzien. Wij mochten ons gaan amuseren met het kleinste modelletje uit de reeks. De Sil Hexpeak v4a.

Origineel is het tentje bedoeld als een éénpersoonstent. De helft van de tent gevuld met slaapruimte, de andere helft voor je materiaal of bijvoorbeeld om te koken. Als je de standaardversie koopt, krijg je er dan ook een eenpersoons binnententje bij. Maar het leuke is dat LuxeOutdoor ook een heleboel alternatieven aanbiedt voor de Sil Hexpeak: bijvoorbeeld een tweepersoons binnentent (daarover later meer), of gewoon een kuipvorming grondzeiltje dat nét niet de hele grondoppervlakte bedekt (zo kunnen je schoenen mooi onder de tent staan zonder je grondzeil vuil te maken). Dat maakt het allemaal extra leuk: Je kan de tent volledig gaan customisen!

16487443_191858714629175_213964620984386794_o
De  basisversie Hexpeak van Manu. Tipi’s zijn zeer populair bij bikepackers omdat ze zo compact kunnen opgeborgen worden en de fiets mee in de tent kan ’s nachts.

Wij kozen om de solo binnentent weg te laten en in plaats daarvan de tweepersoons binnentent te nemen. Als we met twee zijn mag het een stapje comfortabeler en als ik er alleen op uit trek slaap ik toch in een bivakzakje. De levering bestond dus uit twee mooie rolletjes. Het ene woog net geen 700g, het andere zo’n 950g. De duo-binnentent is natuurlijk het zwaarste, en het 40D Sil/PU buitententje weegt zowaar minder dan mijn tarp! Fijn fijn! De Y-vormige piketten die je erbij krijgt zijn best OK. Ze zijn lang genoeg om de tent bij stormweer goed te verankeren, en plooien niet té snel in twee. Ik raad iedereen wel aan om bij het tentje nog een zestal extra haringen aan te schaffen en zes scheerlijntjes (Dyneema For the win!). Voor wanneer het stormt.

En dan kan je er op uit! Het kan nooit kwaad om je nieuwe tent een beetje te leren kennen zodat je ze meteen goed kan rechtzetten, out in the open. Eens je het onder de knie hebt, gaat het echt razendsnel en eenvoudig (kei-goede tutorials op Youtube hier en hier!) Een les die ik the hard way geleerd heb, trouwens. Ik had namelijk altijd de neiging om mijn stok niet hoog genoeg in te stellen, en dan krijg je de tent onmogelijk goed recht gezet. Wat normaal een strakke zeshoekige kegel moet zijn, lijkt dan meer op een kindertekening, met de wanden van de tipi die wat naar binnen inzakken.  Je boet ook serieus in op stabiliteit. (In dit filmpje is een broertje van onze LuxeOutdoor Sil Hexpeak serieus aan het afzien omdat het niet hoog genoeg opgesteld staat. Ocharme…) Let er dus op: zet je tentje steeds op 135cm hoogte, of meer. Ze zal meteen beter rechtstaan, keigoed met wind overweg kunnen én je hebt een betere ventilatie. Hoewel ik merk dat de ventilatie in dit tipi’tje sowieso al verrassend goed is.

DSC_0098
Één groot ventilatiegat boven de deur. Maar verrassend goede ventilatie in de tent!

Het blijft wel een klein tentje. Met mijn 1m87 lengte pas ik nog nét in de tent, maar het is nipt. Enerzijds een beetje wennen dat je slaapt met het zeil van je binnentent enkele centimeters boven je neus, en ik steek toch maar het voeteneind van de slaapzak in mijn regenjas. Probleem opgelost. Voor de vriendin is de grootte geen enkel probleem. Wat je in ruil krijgt als je daaraan went, is een ongelooflijk aangenaam tentje. De binnentent is ruim in de breedte, waardoor je veel plek overhoudt om je rugzak droog op te bergen of je materiaal te ordenen. Kies je voor de éénpersoonsversie, hou je nog een mega voortent over om in te koken. In de tweepersoonsversie heb je die ruimte niet meer, maar als je 1 hoek van de binnentent niet met de haring verbindt, kan je wel heel makkelijk die ruimte creëeren. LuxeOutdoor heeft ook heel slim een klein zakje bovenin de binnentent gemaakt, zodat je je lampje daar kwijt kan. Perfect.

IMG_20160713_205155
Klein maar fijn!

Intussen mag het weer buiten probleemloos de zware toer op gaan. Wij hebben bij ons reisje in IJsland twee keer in een storm geslapen.  Heerlijk geslapen zelfs. Omdat de tent zo geruststellend met die storm overweg kon. We maakten ons géén zorgen dat ze het misschien niet zou houden. Petje af, LuxeOutdoor, voor zo’n betrouwbaar ultralichtgewicht geval!

IMG_20160710_082526-01
De ochtend na storm 1.  Bij wind waar je tegen kan leunen leggen we dus graag wat extra stormlijntjes.

Na dat ijslandreisje werd de tent stilletjesaan ons favoriete lichtgewichtje. Met ongeveer 1500g voor de basisversie en ongeveer 1700g voor onze versie met extra haringen en tweepersoons binnentent, is dit zeker geen super-mega-ultralight modelletje (dan moeten we de binnentent thuislaten en een Tyvek grondzeiltje meenemen: 675g voor de buitentent), maar wel ruimschoots lichtgewicht genoeg, en een tent die we volledig vertrouwen. Dat laatste heb ik soms veel minder bij andere ultralichtgewichtjes. Als je rekent dat je dit allemaal kunt krijgen voor een basisprijs van €240, dan is het duidelijk dat je héél veel waar voor je geld krijgt. De tent is misschien niet perfect, maar doet wel alles wat je van een tent kunt verwachten. Plus ze is ruimschoots groot en sterk genoeg om ook in de winter te gebruiken, voor solotrekkers dan. Het is een superlichtgewicht geval voor je microadventures. Een stevige partner bij hevig weer, een comfortabel ding op trektocht met een kompaan, en een betrouwbare shelter voor langdurig gebruik. Sjah, ’t is duidelijk.

Een directe concurrent zou eventueel de DD Hammocks Superlight piramid kunnen zijn (maar veel kleiner), of de Nigor WickiUp3 (iets groter maar meer dan dubbel zo duur), Eventueel de Nemo Apollo (maar daar bestaat geen binnentent voor), of eentje uit de Amerikaanse SUL markt (met dure importkosten). Dan toch maar de Sil Hexpeak voor mij aub.

In België verkrijgbaar bij verreweg.be

IMG_20160715_181943-01
Wat een fotogeniek ding ook.. Of is het IJsland?

4 reacties op ‘Lightweight Tipitent: LuxeOutdoor Sil Hexpeak v4a review

  1. Hallo, mooi verhaal over deze hexpeak tent. Ik overweeg er ook eentje aan te schaffen voor mijn kajaktochten. Een twijfel die ik nog heb betreft de waterdichtheid omdat je er een tube bijkrijgt om de naden te sealen. Ik vraag me af of dat nodig is en of dat afdoende werkt. Wat zijn jouw ervaringen? Alvast dank voor je reactie.

    Like

    1. Hi,

      Eerlijk gezegd heb ik geen idee waarom ik er die tube heb bij gekregen. De tent is perfect waterdicht van zichzelf (wel een tikkeltje condens gevoelig als je ze niet hoog genoeg opstelt).

      Hope this helps!
      /Q.

      Like

  2. Hallo, dank voor de review. De binnentent is grotendeels van gaas. Mijn ervaring is, dat een dichtgeweven binnentent veel warmer is. Ik heb wel tenten, waarbij de binnentent een deel gaas heeft, dat je ook met dichte stof kunt afdichten. Een soort mugdichte ventilatieopening. Maar de Hexpeak heeft een grotendeels uit gaas bestaande binnentent. Is dat niet erg koud buiten de zomer? Dit lijkt mij een één-seizoenstent. Jij hebt het zelfs over sneeuw.. Maar is deze tent niet al in het voorjaar en de herfst te koud vanwege de gaas binnentent? Heb je ervaring daarmee?

    Like

    1. Hi Menno, een gesloten binnentent zorgt er vooral voor dat je minder luchtverplaatsing hebt in de binnentent. De warme lucht in de tent wordt dus minder snel weggeblazen. Slecht voor de condens, maar voelt inderdaad een tikje warmer. De tent is ontworpen als een drieseizoens tent in de eerste plaats, dus om een goede ventilatie mogelijk te maken is de bovenste helft van de binnentent inderdaad in mesh. De onderste helft, waar je slaapt, is dicht dus je ligt sowieso uit de wind (ter vergelijking: in een msr hubba hubba, toch dé referentie drieseizoens tent bij uitstek, lig je echt in de wind als het buiten onrustig weer is.) En daar komt die warmte die jij ervaart vandaan: uit de wind blijven.

      De Sil hexpeak beschermt je dus al een stukje beter dan bijvoorbeeld die hubba hubba. Het feit dat ik de tent ook ruimschoots in de winter vertrouw, komt omwille van het stormvaste ontwerp van een tipi en het feit dat je mooi uit de wind blijft liggen.
      Voor een échte wintertent wil je natuurlijk een buitenzeil dat helemaal tot de grond komt, grote ventilatieopeningen bovenin en misschien stormlijnen die er op voorzien zijn op specifieke zware weersomstandigheden. Grote nadeel: zo’n tenten zijn extreem condens gevoelig.

      De luxeoutoor is dus gewoon een goeie drieseizoens tent die dankzij z’n “windcheating design” zoals ze dat in het Engels mooi kunnen zeggen, nog ruim ik de winter mee kan.

      Hope this helps!
      /Q.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s