Páramo First Look Review

Páramo Velez Adventure Light 7
Urenlang in de gietende regen op het lavaveld van de Krafla-vulkaan. Geen last van gehad!

*English below*

Van Páramo heb je in België waarschijnlijk nog niet veel gehoord, maar het zusterbedrijf Nikwax ken je vast wel, van de wasproductjes voor outdoor gear. Nochtans is Páramo in Groot Brittanië best een Ronkende naam. Net als onze teerbeminde Buffalo, een geheim uit de contreien van the Queen en de Brexit, dat als je erover leest, bijna mythische proporties aanneemt.

Páramo kenmerkt zich wat door de ‘love it or hate it’ reacties die het publiek heeft op de producten. Lovers prijzen de duurzaamheid, het ademend vermogen en de waterdichte capaciteiten, haters vinden Páramo vooral zwaar en warm. Waarschijnlijk hebben ze beiden wel een beetje gelijk.

Het idee: ‘Directionality’. Door de werking van dierenvacht te kopiëren met hedendaagse materialen, wordt water dat door het materiaal heen naar binnen dringt terug naar buiten geduwd, weg van de huid. Het belangrijkste verschil met conventionele harshells is dat Nikwax analogy (zo heet de stof die Páramo gebruikt) vloeibaar water naar buiten duwt. Conventionele hardshells kunnen dat tot op heden enkel met waterdamp. En als die waterdamp door koud weer aan de binnenkant van een conventionele harshell condenseert, word je nat vanbinnen…

Páramo Velez Adventure Light 3

De werkwijze van Páramo is vrij eenvoudig: het gebruikte Nikwax Analogy bestaat uit twee lagen stof. Net zoals dieren ook een tweelagige vacht hebben. De buitenste laag (bij dieren de lange haren, bij ons een ripstop-nylon) zorgt ervoor dat het meeste regenwater afketst en niet zomaar in de kleding naar binnen dringt. De tweede laag (bij dieren zijn dat de donzige zachte haren, bij ons een zogenaamde pump liner, de dikte van een stevige baselayer) zit bij de huid en houdt de drager warm. Het beetje water dat toch door de buitenste laag heen komt, wordt door de pump liner weer naar buiten gewerkt. De vacht/stof moet dus ook blijvend waterafstotend zijn. Dieren lossen dit op door een soort vet te produceren die in de vacht zit, Nikwax Analogy is hiervoor afhankelijk van een ingewassen DWR. Belangrijk dus om die DWR regelmatig opnieuw in te wassen.

De snuggere lezer herkent hier natuurlijk ook de Pertex-Pile van Buffalo, en hoewel het basisprincipe gelijkaardig is, is het eindresultaat toch nét iets anders: Bij Buffalo word je hoedanook nat en gebruik je je lichaamswarmte om de Buffalo shirt op te drogen, bij Páramo is het juist de bedoeling dat de stof zélf zal opdrogen en dat jij droog blijft.

Ga je er laboratoriumtests mee doen, met waterkolommen enzo, zal Páramo waarschijnlijk niet hoog scoren, maar Páramo belooft desondanks om toch volledig waterdichte producten af te leveren. Ik ben benieuwd!

Páramo Velez Adventure Light 5
Tussen twee buien door springen we maar over wat riviertjes, om niet te vergeten dat het nat is buiten.

Om het allemaal eens te proberen, mochten we een Velez Adventure Light Smock een maandje meenemen als we zijn gaan gidsen in IJsland (oeps, weeral sluikreclame…) en gezien het er daar wel eens extreem aan toe kan gaan, was dat een zeer goede testground voor de smock. Eerst en vooral was de snit weer een flink staaltje britse koppigheid. Kort en geblokt. Breedte met overschot, maar toch echt wel 10cm te kort Wonder boven wonder waren de mouwen wel mooi lang genoeg. Ook waren ze breed gesneden en dat is tof om de mouwen op te kunnen stropen (ventilatie!). Ik zou het jasje niet bepaald ‘mooi’ noemen, maar om het op z’n brits te zeggen: It’s all Function, not fashion. Netjes afgewerkt wel, met enkele drukknopjes om de ventilatie te finetunen, en een heleboel kleine detailafwerkingen zoals reflecterende naden en mooi afgewerkte zippers.

Páramo Velez Adventure Light 1
De typisch-voor-een-smock doorsteekzak op de buik zit gek genoeg áchter de ventilatieritsen. Je moet de jas dus volledig openritsen om in die zak te kunnen.

 

Het moest juist lukken dat het weer extreem helder en droog was de eerste dagen in IJsland. Te warm eigenlijk voor de Páramo smock. Gelukkig werd het daarna nat. Een week lang heel erg nat. En een beetje later nog eens een week. En ik ben nog nooit zo droog gebleven. Waw.

De nodige ervaringen met waterdichte membranen met opwindend cijfermateriaal ten spijt, maar zo droog als dit had ik echt niet gebleven in een conventionele hardshell. Er loopt altijd wel wat water langs de kraag en de mouwen naar binnen. Maar in tegenstelling tot een membraanjas, liep bij de Velez Light smock het water doorheen de twee lagen stof  gewoon weer naar buiten. Ook zweet was in een mum van tijd weer weg. En intussen maar water gieten. Gelukkig met af en toe nog een droog half uurtje waarin we nog wat van de omgeving konden genieten. Het mooie is natuurlijk dat ik de Páramo niet meteen ga uittrekken als het gedaan is met regenen. In de traditionele opsplitsing tussen hardshell en softshell doet Páramo gewoon beiden. Je blijft droog en comfortabel als het regent, maar als het droog is blijft het gewoon het jasje dat je als softshell zou dragen. Je krijgt een beetje warmte van de jas en hij is volledig winddicht. Wat kun je nog meer willen? Heel gek is dat het pas bij het schrijven van deze review goed doordringt hoe geweldig die prestaties zijn. Out there, in the field, vergeet je gewoon wat het jasje allemaal voor je doet en ben je gewoon comfortabel. Achteraf sta je dan versteld van wat je jasje je allemaal heeft gegeven. Misschien is dat wel het grootste compliment dat ik een outdoor-product kan geven… Het werkt zo goed dat ik vergeet dat ik het aanheb.

Vanaf de derde regendag zagen de meeste hardshells in de groep er compleet verzopen uit. Na een periode intens gebruik begint de DWR op de buitenlaag van bijna elke hardshell zichtbaar af te nemen. Dan parelt het water niet meer van de stof af, maar het buitenste laagje van het laminaat raakt langzaamaan verzadigd (en dan kan het membraan al helemaal niet meer ademen). Maar met onze Velez light smock, niets aan de hand. Ikke kurkdroog en DWR na een maand intensief gebruik nog in onberispelijke staat. Nochtans, die dag waarop we urenlang over het lavaveld van de Krafla-Vulkaan in noord-IJsland liepen, zonder enige beschutting  in de gietende regen, of die dag dat het horizontaal regende in Landmannalaugar… Ik heb het eigenlijk niet eens opgemerkt… De prestaties die onze Páramo hier neerzet doet zomaar even alles wat ik weet over outdoormateriaal op z’n grondvesten daveren… Boem sjakalakalaka boem!

Páramo Velez Adventure Light 2

1 keer zijn we nat geworden. Er kwam water naar binnen langs de rits vooraan. Achteraf bleek dat de stormflap achter die rits verkeerd geplooid zat. Eigen schuld. Maar zo hebben we wel de kans gehad om te ervaren hoe snel en hoe comfortabel zo’n Páramo droogt. Eigenlijk deed het ons nog het meest van al denken aan wat we kennen van een Buffalo Teclite. Je blijft comfortabel, en het vocht is verrassend snel weg van je lijf.

We blijven na amper een maand gebruik wel nog met de vraag zitten of de prestaties na pakweg 4 jaar en 15 wasbeurten nog hetzelfde zullen zijn. Páramo raadt aan om twee tot 4 keer per jaar te wassen met Nikwax Tech wash (om hem proper te maken) en Nikwax TX direct wash-in (om minstens jaarlijks een nieuwe DWR in te wassen).

Páramo Velez Adventure Light 4

Ons testmodelletje was een zogenaamde lichtgewicht versie van Nikwax’/Paramo’s Analogy Waterproof systeem. De nylon langsbuiten zou ik niet veel dikker dan 20D inschatten, en ik heb eerlijk gezegd wel wat vragen over de duurzaamheid van dit stofje op lange termijn. Er bestaat natuurlijk ook de ‘gewone’ versie, die een flink stuk meer weegt maar ook veel sterker is.

Tenslotte is Páramo ook verre van goedkoop. De Velez Adventure Light Smock heeft een adviesprijs van €325, en is nog een van de goedkopere waterdichte jassen van het merk. Qua prijs positioneert Páramo zich dus vlak naast de grote namen als Gore-Tex en Event. De prestaties van onze (nieuwe) Páramo walsen in ieder geval met gemak over de prestaties van een gelijkaardig geprijsde membraan-hardshell. En dan heb ik nog niet eens gesproken over de ecologisch én ethisch vooruitstrevende productiemethode van het merk! We zijn erg benieuwd of Páramo dat ook kan in een vergelijkende test na enkele jaren intens gebruik! If so, we have a winner…

In België te koop bij Verreweg Outdoor 

Páramo Velez Adventure Light 6
Hé, die berg zat daarnet nog achter de wolken!

 


English:

In Belgium, you might not have heard of Páramo, but you probably know its sister company Nikwax, from those outdoor-gear washing products. Yet, in the UK, Páramo is quite a well-known brand. Just like our dearly beloved Buffalo, a secret from the land of The Queen and the Brexit, that will take on mythical proportions once you start reading about it.

Typically, Páramo’s products result in “love it or hate it” reactions from the audience. Lovers praise the durability, breathability and its waterproofnes. Haters mainly find Páramo too heavy and too warm.

The idea: “Directionality”. By mimicking the way an animal’s fur works with modern materials, Páramo waterproofs bead off and push out water that makes its way to and through the material. Away from the skin. The main difference with conventional hardshells is that Nikwax Analogy (the material Páramo uses) moves out liquid water. Currently, conventional hardshells can only move out vaporised water. And when this vaporised water condenses on the inside of the conventional hardshell, you’ll wet out from the inside.

It works rather easy: Nikwax Analogy has two layers of material, just like an animal has two layers of fur. The outer layer (The long hairs for animals, a ripstop nylon In our case) beads off most of the rain. The second layer (short and fluffy hairs for animals, a so-called pump liner with the thickness of a serious base layer) is close to the skin and keeps the wearer warm. The little water that makes it through the outer layer, will be pumped out again through the pump liner. The fur/material thus needs to be permanently water-repellent. Animals solve this by producing some sort of grease that sits in the fur. Nikwax Analogy is dependent on a washed-in DWR, which means it is very important to regularly re-impregnate your Páramo.

Watchful readers probably recognise the pertex-pile concept from Buffalo. Although the basic principle is quite similar, the final result is very different: In a Buffalo you’ll inevitably get wet and you use your body heat to dry the Buffalo Shirt. A Páramo is meant to dry all by itself and to keep you dry. A Páramo will probably not score all too well in a laboratorium with water columns etc, yet Páramo still promises fully waterproof garments. I’m curious!

To try this all out, we were allowed to borrow a Velez Adventure Light Smock for a month when out guiding in Iceland (oops, product placement again). Since the weather can easily get extreme, Iceland was the perfect testing ground for our little smock. First of all, the cut of the jacket is a good example of British stubbornness. Short and blocked. More than wide enough, but at least 10 cm too short. Miraculously though, the sleeves were nicely long enough. They’re also cut wide which is good to pull them up (ventilation!). I wouldn’t call it a beautiful jacket, but as the British say: It’s all function, not fashion. Very nicely finished though, with lots of little details to increase the Smock’s functionality. Surprisingly, the typical-for-a-smock belly pocket sits behind the ventilation zippers. You have to fully open the ventilation in order to reach it.

We were “unlucky” that the first week in Iceland had very good weather, too warm for our Páramo. Happily, weather got wet afterwards. Very wet. A week long of rain. And then another wet week. While I stayed dry. Wow.

I’ve had plenty experiences with waterproof membranes and exciting numerical figures, but in one of those I’d never have stayed as comfortable as in this Páramo. There will be always some water getting in through the cuffs and the collar, but in comparison to a conventional hardshell, water simply moves back out through the material of our Páramo. Sweat was also gone in no time. While rain was pouring, we fortunately had the occasional half an hour in which we could enjoy some of the scenery. The good thing is of course that I will not want to take off the Páramo once the rain is over. In the traditional split between hardshell and softshell, Páramo simply does both. You stay dry and comfortable when it rains, but when it’s dry it’s just the jacket you’d wear as a softshell. You get a little warmth from the jacket and it is completely windproof. What else can you want? Honestly, only now I’m writing this review I realise how great that performance is. Out there, in the field, you just forget what the jacket does for you and you’re comfortable. Afterwards you will be amazed by what your jacket has given you. Maybe that’s the biggest compliment I can give an outdoor product … It works so well that I forget I’m wearing it.

From the third rainy day, most of the hardshells in the group were wetting out. After a period of intense use, the DWR begins to visibly decrease on the outer layer of almost every hard shell. Then the water no longer beads off the fabric, but the outer layer of the laminate gradually saturates (and then the membrane can’t breathe anymore). But nothing going on with our Velez light smock. I’m bone-dry and after a month of intensive use the DWR is still in pristine condition. Even after that day on which we walked for hours over the lava field of the Krafla Volcano in northern Iceland, without any shelter in the pouring rain, or the day it rained horizontally in Landmannalaugar … I didn’t even notice … The performance of our Páramo here makes everything I know about outdoor-gear shift to its foundations. Dang!

We got wet 1 single time. There was water ingress from the front zipper. Eventually it turned out the storm flap behind the zipper was in the wrong position. My bad. But this gave us the opportunity to experience how quick and comfy a Páramo will dry out. It reminded me most of all to what I know from my good old Buffalo Teclite. You stay plenty comfortable, and the clamminess evaporates surprisingly fast!

After only a month of use, we do still question how this performance will be after, say, 4 years and 15 washes. Páramo advises to wash your garment 1 to 4 times per year with Nikwax Techwash (to clean it) and Nikwax TX Direct wash-in (to re-impregnate the garment on a yearly basis). Our test-model was a lightweight version of the Nikwax/Páramo Analogy waterproof system. I’d guess the outer nylon is no thicker than 20D, which makes me worry about durability on the long run. Fortunately there is also the regular version which is a lot heavier, but also a lot stronger.

Last but not least, Páramo isn’t cheap. The Velez Adventure Light smock has a retail price of €325, and this is still one of the more affordable waterproofs from the brand. Price-wise, Páramo positions itself right next to the big players such as Gore-Tex and Event. However, our (new) Páramo seriously outperforms the similarly-priced membrane-hardshells, and then I haven’t even talked about the brand’s ecologically and ethically progressive production process! We’re very curious if Páramo will still outperform a conventional hardshell after a few years of intensive use. If so, we have a winner…

In Belgium, for sale at Verreweg Outdoor

 


 


2 reacties op ‘Páramo First Look Review

  1. Goed getest – het ideale weer voor Paramo. Ik heb zelf een Alta III (en een sneldrogende jeans) van Paramo. Die is “gewoner” van snit en zwaarder dan deze Velez. Sinds begin augustus in gebruik en intussen ook al veel regen gehad. Mijn ervaring is dezelfde. Elke keer als het hard regent en ik tijd heb ga ik naar buiten. Ik wil de limieten van de jas vinden 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s